כלב סמויד לבן בטיול בפארק

סמויד

גובה

60-53 ס"מ

משקל

29-16 ק"ג

תוחלת חיים

14-12 שנים

משפחה

כלבי עבודה

רקע כללי

הסמויד, המכונה לעיתים "סמי המחייך", הוא גזע יפהפה הידוע בחיוך הקוסם שלו ובפרוותו הרכה והנעימה. גזע זה מגיע מהטונדרות הקפואות של סיביר, שם הוא היווה חלק מהותי מחיי היומיום של אנשי הסמויד הנוודים ושימש אותם לציד, לגרירת מזחלות ולרעיית איילים. כיום, הסמויד הינו כלב פופולארי מאוד ברחבי העולם בעיקר בשל מזגו הידידותי והעדין ויופיו הטהור והמיוחד, מה שהופך אותו לחיית מחמד משפחתית אהובה ובחירה מצוינת עבור אלה המחפשים בן לוויה נאמן ומלא חיבה ולא אכפת להם להתכסות מדי פעם בקצת שערות לבנות.

היסטוריה

הסמויד הוא כלב רעיית איילים עתיק שלקח את שמו מהשבט שלצדו גדל, אנשי הסמויד של צפון סיביר. גזע זה, שגדל באחת מהסביבות הקפואות ביותר בעולם, מילא במשך מאות שנים תפקיד חיוני בחיי היומיום של חבריו האנושיים. בנוסף לתפקידו המסורתי של רעיית איילים, כלב הסמויד שימש לביצוע משימות נוספות כגון משיכת מזחלות, שמירה על רכוש בעליו ואף לסיוע לאנשי הסמויד בעת צאתם לציד.

אנשי הסמוייד התייחסו לכלבי העבודה שלהם באדיבות רבה ואף אפשרו להם להצטרף אליהם לפעילויות המשפחתיות בסוף היום. הסמויד חלקו עם בעליהם את חדר השינה שלהם וחיממו אותם בימי החורף הקשים בעת שהתכרבלו לצדם בלילה, וייתכן אפילו שזה מה שהשריש אצלו את האופי הנאמן והחברותי של הגזע שאנו נהנים ממנו כיום.

בסוף המאה 19 ותחילת המאה ה-20, חוקרים שהגיעו לאזור סיביר הביעו עניין רב בגזע הסמויד ובכושר הסיבולת המופלא שלו. חוקרים אלו לקחו את כלבי הסמויד איתם והשתמשו בהם ככלבי המזחלות שלהם במהלך מסעותיהם לקוטב, כולל מסעו המפורסם של סר ארנסט שקלטון לאנטארקטיקה. כלבים אלו נאצלו להתמודד עם תנאים קשים מאוד, ורק הכלבים החזקים והעמידים ביותר הצליחו לשרוד את המסעות הללו.

הגעת כלבי הסמויד למערב התרחשה בסוף המאה ה-19, כאשר החוקרים שבו ממסעותיהם יחד עם כלבי הסמוייד שגידלו. הסמוידים צברו פופולאריות רבה בשל המראה המלכותי שלהם ואישיותם החמה, והם אומצו במהירות גם על ידי אנשי האליטה האנגלית.

המלכה אלכסנדרה מדנמרק שעמדה בראש ממלכת בריטניה המאוחדת בעת ההיא התאהבה בגזע וגידלה אותו בארמונה,  והטענה הרווחת היא שרבים מכלבי הסמויד האנגלים והאמריקאים של היום מהווים למעשה צאצאים של כלבי הסמויד המלכותיים שלה.

בשנת 1906 הסמויד הוכר רשמית על ידי מועדון המלונה האמריקאי (AKC) בארצות הברית.

מראה חיצוני

הסמויד הוא כלב שפיץ בגודל בינוני בעל מראה נקי ומיוחד. יש לו פרווה צפופה ורכה בעלת שכבה כפולה אשר מותאמת לעמוד באופן מושלם בפני פגעי מזג האוויר הקפוא של סיביר ומבודדת אותו מהסביבה בזמנים של טמפרטורות קיצוניות.

צבע הפרווה הפופולארי ביותר הוא הצבע הלבן הטהור. קיימים גם פריטים בצבע ביסקוויט או שמנת, החולש לעיתים על כל גופו של הסמויד ולעיתים קיים רק באזורים מסוימים בגוף בשילוב עם הצבע הלבן.

גופו קומפקטי ושרירי וראשו מזכיר צורת משולש רחב, כשעליו ממוקמות עיניים כהות ועמוקות בצורת שקד. אוזניו זקורות, משולשות ומעוגלות מעט בקצותיהן וזנבו ארוך ומלא בשיער המתפתל על קצה גבו. צבע האף הינו שחור או חום.

בנוסף לפרווה, לסמויד מספר מאפיינים חיצוניים נוספים שנועדו להתאים אותו למזג האוויר הקפוא. כפות רגליו שטוחות ובעלות שפע של שיער, מה שמעניק להן מעין צורה של נעליים ומונע מהשלג הקפוא להיתקע בין אצבעות רגליהם.

שיניו נפגשות בנשיכת מספריים, כלומר- הלסת העליונה בולטת יותר כלפי חוץ מהלסת התחתונה. מבנה פה זה מונע ריור, ובכך מונע גם מנטיפי קרח להתגבש בתוך שפתיו.

גובהם של הזכרים נע בין 53 עד 60 ס"מ ומשקלם 20 עד 29 ק"ג, כאשר הנקבות יהיו מעט קטנות יותר. הבדל נוסף בין המינים הוא שפרוות הזכרים לרוב תהיה שופעת וארוכה יותר משל הנקבות.

אופי

הסמוייד הוא "כלב של אנשים" המשגשג בסביבה אנושית- הוא מסור מאוד לבני משפחתו ומהווה עבורם בן לוויה נהדר. כלב זה ידוע במזגו הידידותי והנח, וחיוך הסמי המרוח על פרצופו משקף את אופיו השמח והחברותי.

מדובר בכלב עדין, רגיש ושובב מה שהופך אותו לבחירה מעולה עבור בית עם ילדים. עם זאת, כלפי אנשים זרים הוא עשוי להיות מעט חששן ודרוך.

אילוף כלב הסמויד עשוי להיות מעט מאתגר עבור בעלים חסרי ניסיון. אמנם מדובר בגזע חכם שלומד דברים מהר, אך הוא עשוי לפעמים להיות עקשן ולאבד עניין בקלות, ולכן יש לגשת לאימון ובגישה נכונה וסבלנית ולדאוג שלא לשעמם אותו עם פקודות חזרתיות.

חשוב לדעת שהסמויד הוא כלב קולני מאוד שאוהב לדבר עם בעליו ולהביע את רגשותיו באמצעות יללות או נביחות אובססיביות. יש לדאוג לו לתעסוקה לכל אורך היום ולא לאפשר להישאר לבדו בבית במשך שעות ארוכות ברציפות, שכן הוא עשוי להשתעמם מהר ולפתח בעיות התנהגות הרסניות ובלתי רצויות.

כל עוד ניתן לו את מה שהוא דורש ונוודא שהוא אכן מסופק מבחינה נפשית וגופנית, הסמויד יוכיח את עצמו ככלב משפחה מצטיין.

יצר הציד שלו חזק, ולכן קשה לו להתנגד למרדף אחר חתולים או חיות קטנות אחרות. למען הבטיחות שלו, כדאי שתמיד יהיה קשור ברצועה כאשר הוא נמצא מחוץ לבית.

פעילות גופנית

הסמויד הוא כלב פעיל בעל רמת אנרגיה בינונית הדורש כמות סבירה של פעילות גופנית. פעילות של כ-30 עד 60 דקות ביום הכוללת שילוב של ריצות, הליכות נינוחות או זמן משחק\איכות יחד עם בעליו עשויה להיות מספיקה עבורו, למרות שהוא כמובן לא יתנגד לכל זמן נוסף של פעילות גופנית שנוכל להעניק לו.

בתוך הבית, הסמויד הוא כלב פעיל ונמרץ מאוד הדורש מרחב להשתולל ולשחק בו ולכן חיים בדירה עירונית קטנה אינם אופטימליים עבורו. למרות זאת, הוא עשוי שכן להסתדר גם בדירה שכזו ורק בתנאי שנדאג לספק לו את מלוא צרכי הפעילות הגופנית אותם הוא דורש.

הוא מותאם באופן טבעי למחיה באזורים עם אקלים קר מאוד, ולכן קשה לו לחיות במדינות חמות כמו ישראל. אין לאפשר לסמויד לבצע פעילות גופנית מאומצת בשעות החמות של היום, ויש להגביל את הפעילות לשעות הבוקר המוקדמות או לשעות הערב המאוחרות מכיוון שפרוותו הצמרית מונעת את איבוד החום שמצטבר בגופו במהלך האימון ועשויה לגרום למכת חום קטלנית. במהלך היום, יש להשאיר את הסמויד בתוך הבית, לספק לו גישה קבועה למים קרים ולוודא שהמזגן או המאוורר שבחדר פועלים.

אילוף

כמו כל כלב, הסמויד זקוק לסוציאליזציה בגיל צעיר ככל הניתן. חשיפה לכמה שיותר אנשים, מראות, צלילים וחוויות תעזור להבטיח שגור הסמויד שלכם יגדל להיות כלב מלא בביטחון עצמי ובעל כישורים חברתיים טובים.

ברגע שלכלב הסמוייד שלכם יש את היסודות הנכונים, תהליך האילוף לא אמור להוות אתגר גדול מכיוון שמדובר בכלב אינטליגנטי מאוד היוצר קשרים חזקים עם בעליו ובעל רצון רב לרצות אותם. עם זאת, גזע זה עשוי להיות לעיתים בעל מזג עיקש ולא תמיד להביע עניין רב בתרגילי האילוף, ולכן אין לצפות מכלב זה להיות "הכלב המצטיין של הכיתה" בכל הנוגע ללימוד מיומנויות חדשות. ככלל, ככל שתלמדו את הסמויד שיעורי צייתנות ואילוף בסיסי מגיל צעיר יותר כך תוכלו לצפות לשיתוף פעולה גדול יותר ולתוצאות מוצלחות יותר.

כדאי מאוד להחזיק את הסמוייד ברצועה בכל פעם שאנו יוצאים איתו לטיול בפומבי מכיוון שלרוב הוא אינו יכול לעמוד בפיתוי של מרדף אחרי יונה או חתולה אותה בה הוא נתקל ברחוב.

התאמה לילדים ולבעלי חיים אחרים

הסמויד קשור מאוד למשפחתו, וזה בהחלט כולל גם ילדים. מדובר בכלב חברותי, נמרץ ושובב שייהנה מאוד לקבל את תשומת לבם של כל בני הבית.

הסמויד ייהנה מאוד גם מחברתם של כלבים אחרים, במיוחד אם נחשף לכלבים נוספים מגיל צעיר.

בנוגע לחיות מחמד אחרות, יש לזכור שלסמויד יש יצר ציד חזק ושהוא נוטה לרדוף אחרי חיות קטנות. על מנת שנוכל לוודא שכלב הסמויד שלנו יסתדר עם חתולים ועם בעלי חיים אחרים, חשוב לבצע היכרות בטוחה והדרגתית בינו לבין כל בעל חיים חדש. ובכל מקרה, מומלץ לפקח באופן צמוד על כל אינטראקציה בין הסמויד לבין בעל חיים אחר.

טיפול וטיפוח

הסמויד הוא גזע הדורש השקעה רבה מאוד בכל הנוגע לטיפוח הפרווה, עניין שעשוי להיות מרתיע עבור חלק נכבד מהאנשים. יש לבצע סירוק יומיומי מוקפד ויסודי במהלך עונת הנשירה, כאשר בשאר הזמן ניתן להעביר מברשת קלה בכל יום בשילוב עם סירוק יסודי פעם או פעמיים בשבוע. בגלל פרוותו הכפולה והארוכה, לכלוך ופסולת נוטים להצטבר בשכבה התחתונה של הפרווה, מה שמוביל להיווצרות מחצלות וקשרים אליהם חשוב לשים לב בעת הסירוק.

לאנשים הרגישים לניקיון, יש לקחת בחשבון שפרוות הסמויד הלבנה נוטה להגיע לכל מקום- לרצפת הבית, לחצר, על הרהיטים שלכם או על הבגדים, ובשל צבעה היא גם בולטת מאוד לעין, ולכן חשוב להיות מודעים לכך בטרם אנו מביאים כלב סמויד הביתה.

לסמויד יש ריח כלבלבי מינימאלי. כדאי לרחוץ אותו אחת ל-8 שבועות או בכל פעם שהוא מתלכלך מעל לגדר הסביר על מנת לשמור על הפרווה נקייה ומטופחת וכדי שריח הכלב לא יגבר. רחצת הסמויד גם היא דורשת מחויבות לא קטנה, שכן יש לבצע שטיפה יסודית של הפרווה, למרוח שמפו לכל אורך הגוף ולעזור לו להתייבש לחלוטין וזהו אינו תהליך מהיר ופשוט בכלל.