כלב רועה צ'כי בתמונה חורפית

רועה צ'כי (זאב צ'כוסלובקי)

גובה

65-60 ס"מ

משקל

28-20 ק"ג

תוחלת חיים

14-12 שנים

משפחה

ללא סיווג

רקע כללי

כלב הרועה הצ'כי, המזוהה גם בשם כלב הרועה הצ'כוסלובקי או כלב הזאב הצ'כוסלובקי, הוא כלב חזק, נאמן ואינטיליגנטי, המצטיין בתפקידי שמירה, חיפוש והצלה, מעקב, רעיית צאן ותפקידים צבאיים שונים.

גזע זה מהווה הבחירה המושלמת לבעלים שרוצה כלב עבודה גדול ואנרגטי עם צד קצת פראי. למעשה, מדובר בזן די חדש שפותח בשנת 1955 ע"י הכלאה בין כלב הרועה הגרמני לבין הזאב האפור הקרפטי (אזור הרי הקרפטים בסלובקיה).

כלב הרועה הצ'כי מושך תשומת לב רבה מאוד בכל מקום שבו הוא מופיע בשל הדמיון הרב שלו לזאב.

היסטוריה

בשנת 1955 התקיים בצ'כוסלובקיה ניסוי ביולוגי- הכלאת כלב רועה גרמני יחד עם זאב קרפטי. מי שהחל את הניסוי היה אדם צ'כי בשם מר הרטל, אך כאשר צ'כוסלובקיה התפצלה ל-2 מדינות (הרפובליקה הצ'כית וסלובקיה), קיבלה סלובקיה את החסות להמשך הניסוי, והאדם שקיבל אחריות להמשיכו היה פרופסור ממוצא סלובקי בשם מר רוסיק. במהלך הניסוי נעשה שימוש בכ-40 כלבי רועה גרמני וב-4 זאבים.

תוצאות הניסוי קבעו כי ניתן לגדל צאצאים שנוצרו מזיווג של כלב רועה גרמני זכר לזאבה נקבה וכן של זאב זכר לכלבה נקבה, ובשנת 1965, לאחר סיום הניסוי, גובשה תוכנית רבייה לגידול של גזע חדש זה, כאשר המטרה הייתה ליצור כל שמירה המשלב את התכונות השימושיות של הזאב יחד עם התכונות החיוביות של הכלב.

בשנת 1982 הוכר כלב הזאב הצ'כוסלובקי כגזע רשמי, ומאז הוא משמש באופן רשמי אחד הגזעים הסלובקיים הלאומיים.

בשנת 1983 נעשה השימוש באחרון בזאבים טהורים לצורך הרבעת הגזע, והחל מאותה שנה כלבי רועה צ'כי הוכלאו עם כלבי רועה צ'כי אחרים בלבד.

כלבים אלו שימשו ככלבי תקיפה או ככלבי עבודה צבאיים בתחילת דרכם ועד היום, אומנם כיום ניתן למצוא יותר ויותר כלבי עבודה צ'כים המשמשים כחיות מחמד נהדרות.

ההערכות הרשמיות מדברות על כ-1,000 פריטים שחיים בעולם כיום, אומנם המספר הלא רשמי ככל הנראה גבוה יותר, וזאת עקב כמות גדולה של אנשים שככה"נ מגדלים את הגזע ללא דיווח או ללא אישור רשמי.

מראה חיצוני

כלב הרועה הצ'כי הוא כלב בגודל-בינוני גדול, כאשר לרוב הזכרים גדולים בהרבה מהנקבות.

תקני הגזע קובעים כי גובהם של הזכרים צריך להיות לפחות 64 ס"מ ובמשקל של לפחות 25 ק"ג, בעוד הנקבות צריכות להימדד בגובה של לפחות 60 ס"מ ובמשקל של 20 ק"ג.

מראהו של הרועה הצ'כי הינו מראה עוצמתי דמוי זאב עם גוף חזק, לוע גדול ואוזניים זקופות. עיניו החודרניות הן עיניים בהירות הבנויות במבנה אלכסוני. הפרווה הכפולה והצפופה הינה בצבעים אפור, אפור-כסוף או צהוב-אפור עם מסכת פנים בהירה (צבעים הדומים לפרוות הזאב).

מכיוון שהזאב הצ'כוסלובקי הוא בעל פרווה כפולה, מראהו יכול להשתנות מאוד בין תקופת הקיץ לחורף. הפרווה שלו גסה ועבה מאוד במהלך החורף, בעוד בקיץ היא תהיה דקה וקצרה יותר.

כלב הרועה הצ'כי הוא הכלב הגזעי שאולי הכי מזכיר כיום את מראה הזאב, ואכן- אנשים רבים נוטים להתבלבל בינו לבין זאב אמיתי. אך למעשה, בשל ההרבעה המבוקרת והקפדנית בתהליך פיתוח בגזע, כלב הרועה הצ'כי אינו מכיל כל כך הרבה גנים של זאב כפי שנוטים לחשוב. בהתבסס על ניתוחים גנטיים, ההנחה היא שכל פריט מכיל בין 6-12% נתונים גנטיים של זאב טהור.

חשוב להבחין שאומנם גזע זה מזכיר במראהו את הזאב, אך הוא הרבה יותר קטן בגודלו בהשוואה לחברו הפראי.

אופי

לכלב הרועה הצ'כי יש אישיות נהדרת של כלב עבודה טיפוסי- הוא כלב אינטליגנטי, ערני מאוד, מגונן, אנרגטי, בטוח בעצמו, חסר פחד ונאמן מאוד לבעליו. כלב זה, שמשמש במקור ככלב עבודה, יהיה מאושר מאוד אם יקבל במהלך חייו עבודה עם תפקיד מוגדר, עם הוראות ברורות ועם הבעת סמכות.

הוא כלב פעיל ושובב מאוד הדורש פעילות גופנית רבה של לפחות שעתיים ביום כגון ריצות, משחקים או תרגילי אילוף, אחרת יהפוך לכלב אומלל וחסר מנוחה. ולכן, כל עוד תעסיקו אותו בשפע של משחקים ופעילויות הוא ישגשג ויהיה מאושר.

כלב זה דורש הצבת גבולות והבעת סמכות איתנה וברורה מאוד מגיל צעיר ככל האפשר, וזה חשוב שכלב הרועה הצ'כי יראה בנו מנהיג הלהקה ויבין את מקומו במשפחה. אי הבעת דומיננטיות החל מהרגע הראשון עשויה לגרום לבעיות התנהגות שאנו רוצים להימנע מהן ושיהיה קשה מאוד לפתור בעתיד.

פעילות גופנית

כלב הרועה הצ'כוסלובקי הוא כלב אנרגטי ועצמאי בעל מזג נמרץ מאוד. גזע זה זקוק להרבה מאוד מקום פיזי בעדיפות לבית עם שטחים גדולים ככל הניתן, ואינו מסתדר כלל במגורים בדירה.

בעליו הפוטנציאליים יצטרכו להיות מוכנים להשקיע זמן רב במתן פעילות גופנית מספקת ובהעסקתו בשלל משחקים ופעילויות. ההמלצה היא לתת לו אפשרות לפעילות פיזית בעצימות גבוהה של לפחות שעתיים ביום, אחרת יהפוך להיות כלב מתוסכל ויפתח בעיות התנהגות במהרה.

בגלל דחף הציד והטרף החזק שלו, עדיף יהיה לשחרר אותו בבית עם חצר גדולה וגדר מאובטחת, ולא בשטחים פתוחים.

אילוף

כמו אצל כל הכלבים, ובדגש מיוחד אצל כלב הרועה הצ'כי, סוציאליזציה מוקדמת הינה חיונית מאוד לבניית אישיותו הטובה של הכלב. ניתן לייחס בעיות התנהגות רבות של כלב הרועה הצ'כי לאילוף חלש ולסמכות לוקה בחסר. כלבי הרועה הצ'כי דורשים בעלים מנוסים, דומיננטיים ובעלי סמכות מוצקה שיבהירו לכלב את מקומו בלהקה, ושהוא יוכל לראות בהם כמנהיגיו.

ההתנהגות של כלב הרועה הצ'כי היא תכליתית לחלוטין, ואנחנו נצטרך לספק לו מוטיבציה מספיק טובה להתאמן. חזרות ארוכות וחסרות תועלת של אותו התרגיל יגרמו מהר לאובדן המוטיבציה. ולכן, חשוב מאוד לנסות להיות סבלני ועקבי עם הפקודות שלנו אך במקביל גם לנסות לשמור על הכלב מעורב בפעילויות חדשות ומעניינות.

לרוב, ייקח לו מעט יותר זמן ללמוד תרגילים בצורה טובה ומלאה מאשר כלב טיפוסי אחר, ואל לכם לצפות שתהליך האימון יהיה קל.

בדומה לזאב, מדובר בכלב להקה עצמאי מאוד, עד כדי כך שבצבאות שונים נוהגים לגייס אותו למשימות מיוחדות שאינן דורשות שליטה ופיקוח של אדם, דבר שמתאים מאוד למערכת הצבאית.

לכלב הזאב הצ'כוסלובקי יש מגוון רחב מאוד של אמצעי ביטוי, ולרוב נביחות אינן דבר טבעי עבורם.

התאמה לילדים ולבעלי חיים אחרים

בשל מוצאם הזאבי ובגלל יצר הציד החזק שלהם, הם בדרך כלל לא יסתדרו עם חיות קטנות בבית או מחוצה לו, וחשוב להיות מודע לכך כאשר מטיילים איתם או נותנים להם לשחק בחוץ. זכרו כי אחרי הכול מדובר בצאצאי זאבים, וזה בא לידי ביטוי לא רק במראה שלהם אלא גם באישיות שלהם.

הרועה הצ'כי הוא כלב להקה חברתי מאוד שייהנה מאוד להימצא בסביבת כלבים אחרים ולהרגיש כחלק מהלהקה. עם זאת, קחו בחשבון שהם עשויים לנסות לקבוע היררכיית דומננטיות עם הכלבים האחרים.

הרועה הצ'כי נוטה להסתדר טוב עם ילדים בשל אופיו השובב, הנאמן והאוהב, ועשוי גם לפתח התנהגות מאוד מגוננת כלפיהם. אולם, בשל "מנטליות הלהקה" שלהם וללא הסוציאליזציה המתאימה, הם עשויים להפגין כבוד והערכה רק לבעליהם הבוגר והדומיננטי.

טיפול וטיפוח

גזע זה מנשיר בכבדות פעמיים בשנה, בעונות האביב והסתיו. כדאי לסרק אותו כמעט בכל יום בתקופה זו, ולעיתים רחוקות יותר במהלך השנה.

לגזע זה פרווה איכותית ונקייה מאוד. השכבה התחתונה של הפרווה מורכבת משערות קשיחות הדוחות מים ולכלוך, בעוד השכבה העליונה הינה שכבה צפופה ועמידה במים המבודדת את הכלב ושומרת על חום גופו.  ולכן, הרועה הצ'כי הוא יהיה זקוק לאמבטיה לעיתם רחוקות מאוד אם בכלל.

הם מעדיפים טמפרטורות קרירות יותר ולמעשה ייהנו מאוד בימים שבהם יורד גשם או שלג. הם לא נוטים להסתדר באקלים חם בשל הפרווה הזאבית העבה מאוד שלהם.