הכנסת חבר פרוותי חדש לחייך עשויה ללא ספק להיות אחת ההחלטות הטובות ביותר שתעשה במהלך החיים. עם זאת, חשוב מאוד לצאת למסע זה מודע לחלוטין לאחריות הכלכלית הכרוכה בכך ולעלויות המקיפות של גידול כלבך העתידי, על מנת שתוכל לספק לו את הטיפול הטוב ביותר לכל אורך חייו.
עלות גידול הכלב נגזרת ממספר פרמטרים, לרבות גודלו של הכלב, גילו, מצבו הרפואי, רמת הטיפוח הנדרשת, איכות המזון ועוד. בממוצע, העלות השנתית לגידול כלב נעה בטווח של בין 3500 ל-8500 ₪ לשנה, והיא כוללת את עלויות המזון, הטיפוח, השירותים הווטרינריים, שירותי הפנסיון והאילוף ועלויות נלוות נוספות.
במאמר זה נסקור בצורה מקיפה את העלויות השונות הכרוכות בגידול כלב, ולבסוף נציע גם מספר טיפים שיעזרו לכם לנהל את הוצאות הגידול של כלבכם בצורה נבונה ויעילה יותר.
עלויות ראשוניות
עלויות אימוץ או רכישה– אימוץ כלב הוא ללא ספק האפשרות העדיפה עלינו מבין השתיים. במקרה הזה, לא רק שאתם עושים מעשה אצילי ובוחרים להציל כלב שגורלו לא שפר עליו, גם עלויות האימוץ הראשוניות הן זולות משמעותית.
עלות סל האימוץ נעה בין 700-400 שקלים (משתנה בין העמותות השונות), והיא נועדה על מנת לכסות את עלויות החיסונים, העיקור או הסירוס, השבב האלקטרוני והטבות נוספות כגון ביקור אצל וטרינר או שק מזון.
אם בחרתם בכל זאת לרכוש כלב גזעי, דאגו לרכוש כלב עם תעודת יוחסין מטעם ההתאחדות הישראלית לכלבנות שהוריו קיבלו אישור הרבעה מסודר. עלות רכישת כלב גזעי היא יקרה משמעותית ועלותה מתחילה בכמה אלפי שקלים, כמובן בהתאם לגזע.
עלויות עיקור\סירוס ושבב אלקטרוני– במידה ואתם מאמצים כלב מעמותת כלבים, דמי האימוץ לרוב יכללו בתוכם את עלויות השבב האלקטרוני והעיקור או הסירוס. במידה ואימצתם גור כלבים, ברוב העמותות תקבלו הפנייה עתידית לעיקור או סירוס בחינם. אם רכשתם את כלבכם או שלא אימצתם אותו מעמותת כלבים מסודרת, תצטרכו לכסות את העלות הזו בנפרד. העלויות הן:
סירוס כלב– בין 600 ל-900 ₪
עיקור כלבה– בין 700 ל-1000 ₪
סימון כלב בשבב זיהוי אלקטרוני– בין 80 ל-150 ₪.
עלויות של רכישת ציוד חיוני לכלב חדש– הבאת כלב חדש דורשת רכישה ראשונית של מספר פריטים חיוניים, ביניהם: קולר, רצועה, קערות מזון ומים, מיטה, שמיכות, צעצועים, ציוד טיפוח ועוד. בעת הבאת כלב חדש חדש הביתה, צפו לעלות ראשונית של 800-600 ₪ עבור רכישת כלל הציוד.
הוצאות מזון
סוג המזון שאנו בוחרים להעניק לכלב שלנו משפיע באופן משמעותי על העלות, כאשר מזון יבש לכלבים הוא האופציה הנפוצה ולרוב החסכונית ביותר. עלות שק מזון יבש נעה בין 50 שקלים לשק מזון פשוט במשקל 3 ק"ג ועד 300 שקלים לשק מזון פרמיום יוקרתי במשקל זהה.
כמו כן, יש לכלול בעלות המזון המשוקללת גם את עלות תוספי התזונה ואת עלות החטיפים וקופסאות השימורים בהם נרצה לפנק את הכלב מדי פעם.
חשוב להבין שגודלו, גילו, רמת האנרגיה וצרכיו התזונתיים של הכלב משפיעים מאוד על חישוב ההוצאות, כאשר כלבים גדולים ופעילים יותר דורשים יותר מזון. בנוסף, כלבים עם בעיות בריאותיות מסוימות עלולים להזדקק למזון רפואי מיוחד שעלותו יקרה יותר, ונעה בין 400-600 שקלים לשק.
בממוצע, יש לצפות להוצאות מזון של בין 100 לכמה מאות שקלים בחודש.
הוצאות רפואיות
הוצאות רפואיות שוטפות
בדיקות שגרתיות– בדיקות וטרינריות שגרתיות הנן חיוניות לשמירה על בריאות הכלב ולמניעת בעיות רפואיות פוטנציאליות, כשגם חיסונים מהווים חלק חשוב והכרחי בטיפול המונע להגנה על הכלב שלנו מפני מחלות זיהומיות. עלותה של בדיקה שגרתית אצל וטרינר נעה בין 160-220 ₪.
עלותם של החיסונים והטיפולים הנפוצים הינה:
חיסון כלבת- חיסון כלב נגד כלבת מגיע יחד עם בונוס, אגרה שנתית לגידול כלבים. החוק בישראל קובע שכל כלב מחויב בחיסון נגד כלבת, ולכן עלות החיסון כוללת בתוכה גם את עלות האגרה השנתית, המאשרת למעשה שהכלב אכן חוסן. בשל מדיניות הממשלה המעודדת עיקור וסירוס כלבים, קיים פער גדול בין עלות החיסון של כלב מסורס או מעוקר לבין זה שלא. העלות לכלב מעוקר\מסורס הינה כ-55 שקלים, בעוד העלות לכלב שאינו מעוקר\מסורס הינה כ-370 ₪.
חיסון משושה– חיסון משושה מכיל שישה פתוגנים למלחמה נגד 6 מחלות שונות: פרוו, כלבלבת, דלקת כבד נגיפית, עכברת (שני זנים) ופארא – אינפלואנזה. עלות החיסון 120-240 ₪, יש לחסן כלב בוגר כל שנה על מנת לשמר את הנוגדנים בדם.
חיסון שעלת המכלאות– המחלה נפוצה באזורים מרובים בכלבים כגון מכלאות או פנסיונים, ולכן מומלץ לחסן אם במיוחד אם הכלב שוהה בפנסיון לעיתים קרובות. יש לחסן את הכלב פעם בשנה. מחירו של חיסון נגד שעלת הינו 160-220 ₪.
טיפול נגד תולעת הפארק- מחלה קטלנית ונפוצה המהווה סיבת מוות שכיחה מאוד אצל כלבים. יש לבקר אצל וטרינר אשר יזריק את הזריקה בכל שלושה חודשים. מכיוון שמדובר בזריקה המחסלת תולעים קיימות בגופו של הכלב ולא בחיסון מונע, יש לבצע את הזריקות במועדה המדויק וללא עיכובים. עלות כל זריקה הינה 50-90 ₪.
טיפול מניעתי נגד תולעים- כדור מונע נגד תולעי מעיים אותו יש לספק לכלב בכל שלושה חודשים. הכדור ניתן ע"י וטרינר ועלותו 20-25 ₪.
טיפולים מונעים נגד פרעושים וקרציות– קיימים מספר טיפולים מונעים שחשוב ליישם בכדי להגן על הכלב שלנו מפני פרעושים או קרציות. עלות הטיפולים משתנה בהתאם לשיטת הטיפול ולמוצר בו אנו בוחרים להשתמש. המוצרים הנפוצים הקיימים בשוק לטיפול מניעתי נגד פרעושים הינם:
- אמפולות לכלב– תמיסות נוזליות אותן מורחים ישירות על עורו של הכלב, והן מספקות הגנה של חודש ויותר. עלותה של חבילה המכילה 3 אמפולות הינה 80-100 ₪.
- טבליות לעיסות– עלותה של טבליה לעיסה נגד פרעושים המספקת הגנה של כשלושה חודשים הינה 200-250 ₪.
- קולר נגד טפילים– עלותו של קולר נגד הפרעושים המשחרר חומרים הפעילים הדוחים פרעושים וקרציות והשפעתו נמשכת לרוב לתקופה של חצי שנה הינה 180-200 ₪.
- אבקות ותרסיסים– מחירן של אבקות ותרסיסים שונים למלחמה בפרעושים נע בין כמה עשרות שקלים למאה שקלים לתרסיסים איכותיים ועמידים יותר המורכבים מחומרים טבעיים בלבד.
כדאי לדעת שווטרינרים רבים מציעים מנוי שנתי לכלב שעלותו נעה בין 500-1000 ₪ . מרכיבי המנוי משתנים בין הוטרינרים שונים ולרוב מנויים בעלות נמוכה יותר יכללו פחות טיפולים, אומנם לרוב הם כוללים חיסונים נגד כלבת, חיסוני משושה, טיפולים מונעים נגד טפילי מעיים, זריקות נגד תולעת הפארק וכן בדיקות וטרינריות שגרתיות הכוללות בדיקות עיניים, עור, קרדיולוגיה (לב), נוירולוגיה, שיניים וחניכיים.
הוצאות רפואיות בלתי צפויות וטיפולי חירום
גם אם אנו דואגים לבקר אצל וטרינר באופן קבוע, בעיות רפואיות בלתי צפויות יכולות להתעורר תמיד. תאונות, פציעות או מחלות פתאומיות עלולות להוביל לביקורי חירום אצל הווטרינר, ולעיתים לניתוחים או לאשפוז.
קשה מאוד לכמת את עלות ההוצאות הרפואיות בעת טיפול חירום, שכן היא עשויה להשתנות בהתאם לחומרת המצב ולאופן הטיפול הדרוש, אולם לרוב עלותו של טיפול כזה מסתכמת בכמה אלפי שקלים מכיוון שהיא כוללת בתוכה בדיקות וטרינר כלליות, בדיקות דם ושתן, צילומי רנטגן, מספר ימי אשפוז, ומתן תרופות שונות.
שקלו לרכוש ביטוח בריאות לחיות מחמד אשר יוכל לקזז חלק נכבד מהעלויות הללו בעת מקרה חירום.
הוצאות טיפוח והיגיינה
טיפוח העור והפרווה– טיפוח קבוע הכולל סירוק, רחצה ותספורות חיוני לשמירה על כלב נקי וללא בעיות עור ופרווה. עלות ראשונית של רכישת ציוד הטיפוח, הכולל מברשות, מסרקים מספריים ומכונות תספורת ייעודיות לכלבים תסתכם בכ-300 עד 400 שקלים. מחירו של השמפו הינו 30-50 שקלים.
טיפול וטיפוח שיניים– צחצוח שיניים קבוע מסייע במניעת בעיות דנטליות כגון הצטברות פלאק ואבנית, העלולות להוביל למחלות חניכיים ולבעיות בריאותיות אחרות. מחיר ערכת שיניים ייעודית לכלב הכוללת מברשת שיניים ומשחת שיניים נע בין 30-50 ₪. ניקוי שיניים אצל הווטרינר עשוי להיות נחוץ גם מעת לעת, והעלות יכולה לנוע בין כמה מאות לאלף שקלים, בהתאם להיקף הטיפול הדרוש.
שירותי טיפוח מקצועיים– גזעי כלבים מסוימים דורשים טיפוח קפדני יותר ועשויים להזדקק לשירותי טיפוח מקצועיים. גזעים עם שיער ארוך או מתולתל, כגון פודל או שיצו, זקוקים לרוב לתספורות קבועות לשמירה על מראה מרשים ועל היגיינת הפרווה. עלות התספורת משתנה בהתאם לגודל הכלב, מצב הפרווה ומורכבות הטיפוח הנדרש. בממוצע, מפגש טיפוח עם ספר כלבים מקצועי עשוי לעלות בין 150 ל-400 שקלים.
הוצאות אילוף
אילוף למשמעת בסיסית– רוב בעלי הכלבים מעוניינים להבטיח שכלביהם יבינו ויגיבו לפקודות בסיסיות, ולכן הם נוטים להשקיע את כספם בכמה שיעורים של אילוף למשמעת בסיסית הכוללים לימוד פקודות כמו "הישאר במקום", "רגלי" או "ארצה". עלות אימון זה נקבעת לפי רמת המומחיות והניסיון של המאמן ולפי משך האימון.
מפגשים פרטיים אחד על אחד עם מאלף כלבים מקצועי עשויים לעלות בממוצע בסביבות 200-400 ₪ לשעה, ורוב הכלבים אינם ידרשו יותר ממספר שיעורים מצומצם על מנת ללמוד פקודות אלו. שיעורים קבוצתיים הם בדרך כלל זולים יותר, ומחירם נע בין 300 ל-700 שקלים עבור קורס של כמה שיעורים הנפרס על גבי מספר שבועות.
בנוסף, לאנשים בעלי סבלנות המעוניינים בפתרון ידידותי יותר לתקציב, ברחבי האינטרנט מצוי ידע מקצועי בשפע אשר יסייע לכם ללמד את הכלב תרגילים בסיסיים בעצמכם. חשוב לצרוך את הידע ממקור אמין ולעקוב בקפידה אחר ההוראות.
ייעוץ וסיוע לבעיות התנהגות– אם הכלב שלך מפגין בעיות התנהגות כגון נביחות מוגזמות, תוקפנות או חרדה, חשוב לפנות לעזרה של מאלף כלבים מקצועי. מאלפי כלבים בעלי ניסיון בטיפול בבעיות התנהגות יכולים להעריך את הבעיות הספציפיות של הכלב שלך ולעצב תכנית מותאמת לפתרון הבעיה.
עלות הייעוץ משתנה בהתאם למורכבות הבעיה ההתנהגותית ולניסיון המאלף. בדרך כלל, טיפול בבעיה התנהגותית יעלה בין 500 ש"ח ל-2000 ₪ ולעתים אף יותר.
שיעורי אילוף מתקדם– מעבר לתרגילי אילוף למשמעת בסיסית, חלק מבעלי הכלבים יבחרו באילוף מתקדם או בשיעורים מיוחדים בכדי לפתח את היכולות והכישורים של כלביהם. כך למשל, תרגילי אילוף לשמירה והגנה מהווים בחירה פופולרית עבור בעלי כלבים שמעוניינים לחזק את תחושת הביטחון בביתם.
מחירי שיעורי אילוף מתקדמים יעלו בדומה לשיעורי אילוף למשמעת בסיסית כ200-400 ₪ לשעה, אך לרוב יידרשו יותר שיעורים על מנת להגיע לתוצאה הרצויה.
הוצאות ביטוח רפואי לחיות מחמד
ביטוח לחיות מחמד מספק כיסוי כספי להוצאות רפואיות שונות ועוזר לך לשלוט על העלויות הכספיות במקרי חירום וטיפולים בלתי צפויים.
עלות הביטוח משתנה בהתאם למגוון פרמטרים כגון היקף הכיסוי הביטוחי, גזע הכלב, גילו, מצבו הבריאותי בעת הצטרפותו לתכנית הביטוח ועוד.
חברות הביטוח מציעות בדרך כלל רמות שונות של כיסוי, החל מתוכניות בסיסיות לכיסוי תאונות ועד לתוכניות מקיפות יותר הכוללות גם כיסוי למחלות, לטיפולים רפואיים דחופים ועוד. גובה ההשתתפות העצמית וכן שיעור ההחזר אותו נקבל בכל אירוע ביטוחי בין חברה לחברה, ומשפיע גם הוא על עלות הפרמיה הכוללת.
בממוצע, הפרמיות החודשיות לביטוח לחיות מחמד נעות בין 50 ל-100 שקלים.
הוצאות על צעצועים ומשחקי חשיבה
לצעצועים יש תפקיד מכריע בשמירה על רווחתו הנפשית והפיזית של כלבכם, ולמניעת שעמום ובעיות התנהגות.
עלות הצעצועים כמובן משתנה בהתאם לסוג הצעצוע, המותג ואיכותו. צעצועי לעיסה בסיסיים וצעצועים קטיפה יכולים לנוע בין 20 ל-80 שקלים כל אחד. משחקים ופאזלים אינטראקטיביים המספקים לכלב גירוי שכלי עשויים להיות מעט יקרים יותר, ונעים בין 40 ל-120 ₪ לכל צעצוע.
בעוד שחלק מהצעצועים עשויים להיראות יקרים, השקעה בצעצועים איכותיים ועמידים יכולה להיות חסכונית בטווח הארוך מכיוון שהם נוטים להחזיק מעמד זמן רב יותר ולעמוד בפני לעיסות חזקות.
הוצאות פנסיון כלבים ודוגיסיטר
עלות דוגיסיטר לרוב נעה בין 40-60 ש"ח לשעת ביקור, בהתאם לשירותים הספציפיים הנדרשים (טיול, מתן תרופות, משחק משותף ועוד).
עלותם של שירותי פנסיון הינה 80-120 ₪ ליום, כאשר ככל שהפנסיון יציע יותר שירותים המחיר שידרוש יהיה גבוה יותר. כחלק מהשירותים שמציע הפנסיון ניתן למנות חדרים ממוזגים, מיטה אישית לכל כלב, חצר רחבה פעילות משותפות, טיולים יומיים ועוד.
על מנת לתכנן את התקציב שלכם בצורה מדויקת עד כמה שאפשר, נסו להעריך כמה פעמים תצטרכו להשתמש בשירות דוגיסיטינג או פנסיון במהלך תקופת זמן מוגדרת (למשל, לכמה בילויים אנו יוצאים בחודש או לכמה חופשות משפחתיות אנו יוצאים בשנה).
לחסכנים שבינינו, לפני פנייה לשירות דוגיסטר או פנסיון מומלץ לשקול מספר חלופות אפשריות כגון השארת הכלב אצל בן משפחה או חבר קרוב, או הזמנת מקום לינה ידידותי לחיות מחמד אשר יאפשר לכלב להצטרף אלינו לחופשה.
אז בואו נדבר תכלס- כמה באמת עולה לגדל כלב?
בעת קריאת המאמר הבנו שעלות גידול הכלב משתנה בהתאם למגוון רחב של גורמים כגון גודל הכלב, גזעו, גילו, מצבו הרפואי, רמת הטיפוח הנדרשת ועוד. בממוצע, ההוצאות החודשיות לגידול כלב בישראל נעות בין 300 ל-700 שקלים, והן כוללות את עלויות המזון, הטיפוח, הביקורים הווטרינריים והתרופות, שירותי הפנסיון ומגוון עלויות נוספות.
בראייה שנתית, ניתן לקבוע שהעלות לגידול כלב בישראל נעה לרוב בטווח שבין 3500 ל-8500 שקלים בשנה.
ההמלצות הכלכליות שלנו- בצעו תכנון פיננסי וצרו תקציב הלוקח בחשבון את עלויות גידול הכלב
העריכו את עלויות הגידול החודשיות של הכלב– לאורך המאמר הבנו שעלות הגידול החודשית של כל כלב משתנה בהתאם לפרמטרים רבים כגון רמת הטיפוח הנדרשת, סוג וכמות המזון שהכלב צורך, מצבו הבריאותי ועוד. בהתאם לכלל סעיפי העלויות הכספיות הפוטנציאליות אשר פורטו לכל אורך הכתבה, נסו לחשב ולהעריך מה תהיה העלות החודשית להחזקת הכלב הספציפי שאתם מגדלים או עתידים לגדל.
הוסיפו את עלויות הגידול לתוך התקציב החודשי של הבית– במידה ואתם מתנהלים עם תקציב חודשי מסודר לניהול משק הבית, אל תשכחו כמובן להוסיף את סעיף עלויות גידול הכלב לסך סעיפי התקציב. במידה ואין לכם כלב ואתם מתכוונים לגדל אחד בעתיד, הוסיפו את עלויות הגידול הפוטנציאליות אל התקציב הקיים ונסו להבין האם תוכלו לעמוד בהוצאה הכספית החדשה.
רכשו ביטוח בריאות לחיות מחמד או שמרו כסף בצד לעלויות בלתי צפויות ולמקרי חירום– מתוך כלל הסעיפים שציינו, ההוצאה המשמעותית ביותר שיכולה לתפוס אתכם באמת לא מוכנים היא הוצאה רפואית הנובעת ממצבי חירום שעלולים להתעורר לאורך חייו של הכלב. במובן הזה, רכישת ביטוח לחיות מחמד תעזור לכם לתכנן את התקציב החודשי ולדעת בדיוק כמה כסף תוציאו בכל חודש עבור סעיף הוצאות רפואיות בלתי צפויות.
במידה ובחרתם שלא לרכוש ביטוח רפואי, זה לגמרי בסדר. חשוב שתפתחו קרן חירום ובה תשמרו בצד כמה אלפי שקלים שישמשו לצורך כיסוי חשבונות וטרינריים בלתי צפויים או טיפולים רפואיים דחופים. ככל שהכלב מבוגר יותר ונוטה לפתח יותר בעיות רפואיות, דאגו להגדיל את הקרן.
ביטוח בריאות לחיות מחמד או קרן חירום יספקו לכם שקט נפשי ויבטיחו שתהיו מוכנים כלכלית לכל מצב חירום שעלול חלילה להתרחש.