אין שמחה גדולה מהרגע שבו הכלב מקבל את פניך אחרי יום עבודה ארוך. עם זאת, לעיתים קבלת הפנים הנעימה הזו מגיעה עם הפתעה מעט פחות רצויה- ריח רע מהפה.
אחד הגורמים השכיחים להיווצרות ריח רע מהפה של הכלב הוא היגיינת פה לקויה המובילה להצטברות של רובד חיידקים ואבנית על השיניים, כאשר גם מחלות שונות בחלל הפה כגון דלקות חניכיים עלולות לתרום להיווצרות הריח הבעייתי. בנוסף, בעיות בריאות מסוימות כמו בעיות במערכת העיכול או מחלות כליות עלולות להתבטא גם הן בריחות פה רעים. כדי להילחם בבעיה יש לשמור על שגרת טיפוח קבועה הכוללת צחצוח שיניים, שימוש במוצרי לעיסה דנטליים להסרת אבנית וביקורים שגרתיים אצל גורם מקצועי המתמחה ברפואת שיניים וטרינרית. כמו כן, פנייה לווטרינר לשלילת בעיות בריאות פוטנציאליות ושמירה על תזונה מאוזנת יכולים לסייע בטיפול בריח הרע.
במאמר הבא נבין לעומק מהם הגורמים להיווצרות הריח הרע מהפה ומה ניתן לעשות על מנת לשמור על פיהם של חברנו רענן, נקי ובריא.
הגורמים להיווצרות ריח רע מהפה אצל הכלב
ריח רע מהפה, המכונה גם הליטוזיס, יכול לנבוע מגורמים שונים ומגוונים, והבנתם חיונית בכדי לטפל בבעיה בצורה יעילה. להלן הסיבות הנפוצות ביותר העומדות מאחורי היווצרות ריח רע מהפה אצל כלבים.
סיבות הקשורות להיגיינת פה לקויה
היגיינת פה לקויה- היגיינת פה לקויה מהווה הגורם המוביל להיווצרות הריח הרע. אם לא נסיר שאריות מזון משיניו של הכלב ולא נצחצח את שיניו באופן קבוע, פלאק ואבנית יצטברו על השיניים ולאורך החניכיים, מה שיוביל בהמשך להיווצרות ריח מסריח.
מחלות שיניים- מחלות שיניים שונות ובראשן דלקת חניכיים או ריקבון שיניים הן בעיות שיניים נפוצות אצל כלבים. נוכחותם הרבה של החיידקים בשילוב הרקמות הנגועות בפה תורמים להיווצרות הריח הרע.
פצעים או זיהומים בחלל הפה- פצעים או זיהומים בפה, כולל מורסות או פציעות שיניים, עלולים לגרום להבל פה מסריח.
סיבות הקשורות לבעיות בריאותיות שונות
בעיות עיכול- ריח רע מהפה יכול להוות סממן לבעיות עיכול שונות כגון כיבי קיבה, דלקת קיבה או ריפלוקס חומצי, אשר גורמים לאוכל שבקיבה לעלות בחזרה אל הוושט ואל חלל הפה. התאמה לא נכונה של המזון אל הכלב שלנו מהווה גורם נפוץ להיווצרות בעיות עיכול , אך כמובן שיכולים להיות לכך גם גורמים נוספים אותם כדאי שיבחן הווטרינר.
בעיות בכליות- במקרים מסוימים, ריח רע מהפה יכול להצביע על בעיה בכליות. כאשר הכליות נאבקות לסנן רעלים מהדם, נשימה מסריחה עשויה להיות אחד התסמינים הבולטים לכך.
סוכרת- כלבים עם סוכרת שאינה מטופלת יכולים לפתח מצב המכונה קטואצידוזיס, הגורם לגוף לייצר קטונים שהם סוג מסוים של חומצה. נוכחות של קטונים בקנה הנשימה עלולה להוביל לריח חמוץ-מתוק ולא נעים בפיו של הכלב.
זיהומים בדרכי הנשימה- זיהומים מסוימים בדרכי הנשימה, כמו סינוסיטיס או ברונכיטיס כרונית, יכולים גם לגרום לריח רע מהפה אצל כלבים.
מחלות כבד- במקרים חמורים, מחלת כבד עלולה להוביל להצטברות של רעלים בזרם הדם, שעלולים להתבטא כריח רע מהפה.
לאילו תסמינים נוספים כדאי שאשים לב, וכיצד אוכל לדעת מהו הגורם לריח אצל הכלב שלי?
ריח רע מהפה מהווה למעשה התסמין הבולט ביותר למחלות בחלל הפה או לבעיות בריאותיות שונות.
אולם ישנם מספר תסמינים בולטים נוספים שעשויים להדליק אצלנו נורה אדומה כגון ייצור ריר מוגבר, קושי בלעיסה, חוסר רצון לאכול וירידה במשקל. סימנים חזותיים כגון חניכיים אדומות או נפוחות, הצטברות אבנית ובעיות שיניים נוספות הנראות לעין, יכולים גם לרמוז גם הם על בעיות בריאות פוטנציאליות.
במידה ואיננו יודעים מהו מקור הבעיה אזי זיהוי הגורם הספציפי להיווצרות הריח יכול להיות מעט מאתגר כיוון שלעיתים קיימים מספר גורמים, שונים או קשורים אחד בשני, שיכולים לתרום לבעיית הריח.
בכדי לקבוע האם הריח הרע מהפה קשור להיגיינת פה לקויה או לבעיות בריאותיות מסוימות, מומלץ לבקר אצל וטרינר אשר ידאג לבצע את השלבים הבאים:
שלב ראשון- בדיקה וטרינרית: יש לקחת את הכלב לווטרינר, אשר יוכל לבצע לו בדיקה מקיפה. הווטרינר יבדוק הן את מצב הפה והן את מצבו הכללי של הכלב שלך, במטרה לזהות בעיות שיניים פוטנציאליות או מצבים בריאותיים מסוימים. חשוב כמובן לספק לווטרינר מידע מפורט ככל הניתן על ההיסטוריה הרפואית של הכלב שלנו ועל השינויים ההתנהגותיים שזיהינו אצלו לאחרונה.
שלב שני- ביצוע בדיקות מעבדה נוספות: בהתאם לממצאיו, הווטרינר עשוי להמליץ על ביצוע בדיקות נוספות כגון בדיקות דם, בדיקות שתן או צילומי רנטגן דנטליים, כדי לשלול כל בעיה בריאותית שבה הוא חושד.
שלב שלישי- התאמת תכנית טיפול: בהתבסס על הערכות הווטרינר ועל תוצאות בדיקות המעבדה, הווטרינר יצור תכנית טיפול מותאמת אישית לטיפול בגורם הספציפי להיווצרות הריח הרע מהפה. התוכנית עשויה לכלול טיפולי שיניים שונים, שינויים תזונתיים או מתן תרופות מתאימות.
איך נטפל בריח הרע מהפה וגם נמנע ממנו לחזור בעתיד?
בצעו טיפול שיניים מקצועי- במידה והחלטנו לבקר אצל ווטרינר לצורך אבחון בעיית הריח הרע והווטרינר קבע שהריח אכן נובע מהיגיינת פה לקויה, כדאי יהיה להיצמד לתכנית הטיפולים עליה המליץ. במצבים מסוימים שבהם הווטרינר מצא הצטברות רבה מדי של פלאק ואבנית או שמצא בעיות שיניים אחרות ייתכן שידאג לבצע טיפול שיניים מקצועי בהתאם לבעיה שנמצאה. מכאן והלאה, קיימים מספר צעדים נוספים שאנו יכולים להקפיד לבצע והם מפורטים בסעיפים הבאים.
דאגו לשגרת צחצוח קבועה- צחצחו את השיניים של כלבכם באמצעות מברשת שיניים ומשחת שיניים ייעודית לכלבים. כדאי לצחצח את השיניים לפחות שלוש פעמים בשבוע, כאשר צחצוח יומיומי הוא האפשרות המיטבית.
ספקו לכלבך צעצועים ומוצרי לעיסה דנטליים- צעצועים דנטליים ומוצרי לעיסה שונים שנועדו לסייע בבריאות השיניים יכולים לסייע בהסרת רובד חיידקים ואבנית במקביל לספק את דחף הלעיסה הטבעי של הכלב.
בנו לכלב תפריט תזונה מיוחד- שימו לב לתזונה של הכלב שלכם ולחטיפים שאתם מספקים לו. שקלו להאכיל את כלבכם במוצרי מזון ובחטיפים שתוכננו לתרום לבריאות השיניים והפה ונועדו לסייע בהפחתת הצטברות פלאק ואבנית. כמו כן, חשוב לוודא שאתם מספקים לכלב מזון איכותי שמותאם אליו ולא גורם לו לתסמינים שונים כגון בעיות עיכול שעשויות להוביל להיווצרות ריח מהפה.
עודדו הידרציה (שתיה מרובה)- ודאו שלכלב שלכם יש גישה למים מתוקים בכל עת. הידרציה נכונה תעזור להמיס חומרים שונים שקיימים בחלל הפה ויכולה לעזור להפחית את ריח הפה הרע.
רכשו תוספים למים- חלק מתוספי המים נוצרו כדי לעזור להילחם בריח רע מהפה ולתמוך בבריאות הפה הכללית. בדקו עם הווטרינר שלכם לקבלת המלצות על מוצרים בטוחים ויעילים.
הימנעו מלספק שאריות שולחן- הימנעו מלהעניק לכלב שלכם שאריות שולחן, מכיוון שחלק ממאכלי האדם עלולים לגרום לריח רע מהפה ואף להזיק לכלבי מאוד.
קבעו בדיקות וטרינריות שגרתיות- המשיכו לקבוע בדיקות וטרינריות שגרתיות לכלב שלכם. בדיקות שגרתיות יכולות לעזור לגלות בעיות שיניים או בעיות בריאות בשלב מוקדם, ולמנוע חזרה של ריחות הפה הרעים.
נוסף על כל הנאמר, במידה והווטרינר קבע שהריח הרע אינו נובע מהיגיינת פה לקויה אלא כתוצאה ממחלות מסוימות או מהתאמת מזון שאינו מתאים, יש לעקוב אחר המלצות הווטרינר וליישם את הנחיותיו להמשך הטיפול. עבודה צמודה עם הווטרינר שלכם וביצוע המלצותיו יסייעו להבטיח את התוצאה הטובה ביותר עבור הכלב האהוב שלך.